[Capital.Bg] And I Love Her *

Карла Бруни, съпругата на френския президент Никола Саркози, обяви, че отново се захваща с музика. Тя ще изпее кавър на песента на "Бийтълс", наречена And I Love Her. Новината е от междуконтинентално значение. Ако Карла Бруни поднови своята музикална кариера, нейният мъж ще продължи с борбата с пиратството в интернет. [...]

Никола Саркози знае как да пребори обмена на нелегално съдържание в интернет. Да речем, че даден човек редовно тегли пиратска музика. Новосъздадената държавна агенция HADOPI ще го предупреди с електронни съобщения да спре, ако не иска да му се случи нещо лошо.

Опозицията се бори [HADOPI] да не види бял свят."Той е в противоречие с правото на справедлив процес, наложено от европейското законодателство, оттам и от френското. Надявам се Конституционният съд да го отхвърли в следващите четири седмици", коментира за "Капитал" Джереми Цимерман, говорител на френската неправителствена организация La Quadrature du Net.

"Дано повечето държави забележат политическата катастрофа, както и техническия и административния кошмар, който идва с този закон. Когато невинни потребители останат без достъп до интернет и исканията за обезщетения започнат да валят, мисля, че всички ще разберат", категоричен е Джереми Цимерман.

[...] Чарлс Дънстон, изп. директор на британския телеком Carphone Warehouse, предложи по-мек вариант. Родителите могат да филтрират достъпа на своите деца от домашния компютър до съдържание, което те одобрят предварително. Нещо като рейтингите за допустима възраст. "Одобрявам този метод, защото изборът е в ръцете на родителите", коментира Джереми Цимерман. В този случай намесата е на ниво крайно устройство, а не в архитектурата на мрежата.

Оставям най-страшното за накрая. "Мислим, че HADOPI е част от глобалната политика на Никола Саркози за контрол над интернет. Това е част от по-голяма схема, която включва филтриране на съдържание, маркиране на "доверени" сайтове и увеличена отговорност за собствениците на интернет хостинг", предупреждава Джереми Цимерман. Дано да греши.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=793697